De boeken(pod)kast

podkast

Een groep zesdejaars van de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart maakt podcasts om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Via het Kortrijkse medialab Quindo krijgen ze tips en het nodige materiaal om aanstekelijke leesverhalen in te blikken.

Steeds minder jongeren lezen, terwijl boeken zoveel antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag. Daarom zet campus Hemelvaart een podcastproject op poten samen met leerlingen uit het zesde jaar Latijn-Moderne Talen en Moderne Talen-Wetenschappen. Het doel? Jongeren duidelijk maken dat lezen heus niet moet onderdoen voor series of games.

De leerlingen vertrekken vanuit hun eigen boekenkast of zoeken personen op die hun leeservaring sterk beïnvloed hebben. Met de tips van het Kortrijkse medialab Quindo in het achterhoofd halen ze allerlei leesbeesten voor de microfoon en zetten op die manier hun eerste stappen in de podcastwereld. Het eindresultaat zullen ze presenteren op dinsdag 16 april tijdens een live-uitzending op de internetradio van Quindo.

Voor elk wat wils

Hoewel de voorbereiding nog niet zo lang aan de gang is, zullen de podcasts sterk verschillen van elkaar. Zo kruipt de ene leerling achter de microfoon voor een klassiek podcastgesprek in groep, terwijl de andere vooral gaat voor een leuke babbel met een vriendin. Die laatste zal telkens één boek vergelijken met de verfilmde versie.

‘dynamoPROJECT’

De Boeken(pod)kast vindt plaats met steun van de Vlaamse overheid. Het gaat om een zogenaamd ‘dynamoPROJECT’ waarbij een klas op sleeptouw wordt genomen door een kunstenaar of cultuureducatieve organisatie. In januari kregen 208 scholen zo’n subsidie. Een overzicht van alle activiteiten vind je via www.cultuurkuur.be.