5 - 6 Assistentie in wonen, zorg en welzijn

leerjaar : 3de graad
campus : Sint-Vincentius
domein : Maatschappij & welzijn
finaliteit : Arbeidsmarkt

De naam zegt het zelf: je leert voor mensen zorgen op verschillende domeinen. Het gaat hier vooral over praktische zorg, dus niet over verzorging of opvoedkundige ondersteuning. Concreet gaat het in deze opleiding over eten klaarmaken, wassen/strijken van kledij en textiel… (beddenlakens, handdoeken…)

Daarnaast leer je ook over het onderhouden en schoonmaken van de woonomgeving (bedden opmaken en ander dagelijks onderhoud), het afval sorteren en verwijderen, de logistieke taken uitvoeren op vraag van de verantwoordelijke, zoals maaltijden rondbrengen, mensen helpen bij het eten en bij verplaatsingen, kamers en materiaal ontsmetten, medisch/chirurgisch materiaal steriliseren;

Vervolgens leer je aan wanneer bepaalde producten uit de voorraad (bijna) op zijn om zo bestellingen door te geven, maar ook om medicatie en verzorgingsmateriaal te verdelen. Als volgt help je ook andere zorgverleners met tillen en eenvoudige administratieve taken uitvoeren.

Binnen hotels of andere toeristische organisaties leer je de gemeenschappelijke ruimtes, (bad) kamers onderhouden volgens de eisen van de organisatie, het ontbijt opdienen en linnen onderhouden... Daarnaast leer je helder en vriendelijk communiceren, ten allen tijde discreet en beleefd zijn, werkschema(‘s) opvolgen, herkennen waar je cliënten nood aan hebben en zowel in team als alleen werken. Met deze competenties kan je later zowel bij mensen thuis aan de slag als bv. in ziekenhuizen of woonzorgcentra, in hotels of op cruiseschepen...

De focus in de opleiding ligt op de beroepskwalificaties van huishoudhulp, logistiek assistent in de zorg en medewerker kamerdienst.

Vakken

5 de 6 de
godsdienst
2
2
lichamelijke opvoeding
2
2
Engels
1
1
Frans
1
1
mavo
2
2
Nederlands
2
2
wiskunde
2
2
assistentie in wonen, zorg en welzijn
20
20
ICT
1
1

totaal

33
33