5 - 6 Basiszorg en ondersteuning

leerjaar : 3de graad
campus : Hemelvaart, Sint-Vincentius
domein : Maatschappij & welzijn
finaliteit : Arbeidsmarkt

Deze studierichting vertoont grote overeenkomsten met de opleiding Assistentie in wonen, zorg en welzijn. In 'Basiszorg en Ondersteuning' verwerf je de Beroepskwalificaties (BK) van huishoudhulp en logistiek assistent in de zorg (niet de BK Medewerker kamerdienst).

Ten eerste staat huishoudhulp in deze richting centraal. Je leert bij het dagelijks onderhoud en schoonmaken van de woning, rekening houden met datgene waar de klant nood aan heeft opdat hij/zij thuis kan blijven wonen.

Je leert huishoudelijke taken inplannen in samenspraak met je klant. Vandaar dat er ook aandacht gaat naar goed en professioneel leren communiceren. Je leert de volgende huishoudelijke taken uitvoeren: boodschappen doen, eten klaarmaken, bedden verversen en opdekken, wassen, strijken en klein verstelwerk, poetsen van de woning en huishoudelijk afval sorteren en verwijderen. Je leert samenwerken met en info doorgeven aan andere zorgdragers. Je leert ook rapporteren aan je leidinggevende.

Ten tweede staat logistieke assistentie in de zorg ook centraal. Je leert kamers en gemeenschappelijke delen schoonmaken volgens de kwaliteitsnormen, materialen ontsmetten en persoonlijke bezittingen van de zorgvrager reinigen.

Daarnaast leer je ook maaltijden klaarmaken, verdelen en indien nodig, de zorgvrager helpen bij het eten en op vraag van de verantwoordelijke, de zorgvrager helpen bij verplaatsingen. Je leert ook collega- zorgverstrekkers helpen bij het tillen en de voorraad van producten opvolgen en bestellingen doorgeven. Tot slot leer je hoe je materialen kan verdelen en het medisch/chirurgisch materiaal kan steriliseren.

Vakken

5 de 6 de
godsdienst
2
2
lichamelijke opvoeding
2
2
Engels
1
1
Frans
1
1
mavo
2
2
Nederlands
2
2
wiskunde
2
2
basiszorg en ondersteuning
20
20
ICT
1
1

totaal

33
33