Campus College
06/01/2025
Iedereen anders
Op woensdag 13 november vond voor onze leerlingen van het vierde jaar het project #IedereenAnders plaats. Op deze manier willen we het bewustzijn rond verschillende vormen van diversiteit in onze samenleving vergroten. Daarnaast willen we hen ook aanmoedigen om respect te tonen voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of identiteit.
Een dag vol inspiratie!
We mochten tien enthousiaste getuigen ontvangen die hun persoonlijke ervaringen deelden over belangrijke maatschappelijke thema’s.
Binnen het thema LGBTQIA+ mochten we Jolyne en Norah ontvangen. De sprekers vertelde over de uitdagingen die gepaard gaan met identiteit en acceptatie. Dit thema benadrukte het belang van inclusiviteit en het omarmen van verschillende seksuele oriëntaties en genderidentiteiten.
We mochten Jordy, Tineke, Nathalie, Maarten en Jurgen verwelkomen binnen het thema Armoede, Bijzondere Jeugdzorg en Geestelijke Gezondheidszorg. Stuk voor stuk confronterende getuigenissen: hoe armoede invloed kan hebben op iemands geestelijke gezondheid, de complexiteit van de jeugdzorg, opgroeien in zorginstellingen,… De sprekers deelden persoonlijke ervaringen over het overwinnen van deze uitdagingen en het belang van steunnetwerken en hulpverlening. Men duidde hoe belangrijk het is om begrip te hebben voor deze kwetsbare groep.
Mohammed en Baraa deelden hun ervaring over hun vluchtverleden. Door het delen van ervaringen werd duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om open te staan voor mensen die hun land ontvluchten. De sprekers vertelden over de moeilijkheden die mensen met een vluchtverleden ervaren, van hun vluchtverhaal tot integratie tot culturele barrières.
Een gesprek over de verschillende manieren waarop mensen hun geloof beleven en de invloed die dit kan hebben op hun dagelijks leven leek ons tijdens deze voormiddag ook belangrijk. Maryam benadrukte het belang van respect voor de religieuze overtuigingen van anderen.
Getuige aan het woord
Maarten was getuige op onze diversiteitsdag binnen het thema Geestelijke Gezondheidszorg. Hij is bekend van het programma Taboe van Philippe Geubels. Maarten deelt graag ook zijn ervaring over zijn getuigenis bij ons op school: “Ik vond het heel fijn te mogen komen spreken over mijn psychische kwetsbaarheid. Uit de aandacht die de leerlingen toonden en de vragen die ze me bezorgden blijkt steeds opnieuw dat het een thema is dat heel erg leeft. De leerlingen herinneren me aan mezelf toen ik zo oud was als hen. Hoe het leven als puber best uitdagend kan zijn. Je ontwikkeling zit in een stroomversnelling, de volwassenheid komt snel dichterbij, weldra moet je belangrijke keuzes gaan maken over welke richting je uit wilt met je leven na de middelbare school en worden vragen als “wie ben ik?, wat wil ik?, waar sta ik voor?” groter. Ik denk dat de impact van die periode vaak onderschat wordt. Het was voor mezelf alleszins een periode waar ik heel erg zoekende was naar m’n identiteit en manieren om met de druk van school, vrienden, een relatie en een bescheiden sportcarrière om te gaan en daar ook mezelf in kwijtspeelde en in een diepe depressie terecht kwam. Het was het begin van een heftige en tegelijk heel boeiende verrijkende zoektocht naar evenwicht, naar geluk, naar innerlijke rust, een zoektocht waar ik graag uit deel en over in gesprek ga met de leerlingen, waarbij in de interactie vaak iets moois warm en verbindend tot stand komt. Ik keerde dan ook met een warm en dankbaar gevoel huiswaarts.”
Wat hebben de leerlingen geleerd?
De diversiteitsdag bood de leerlingen een waardevolle kans om te luisteren naar de verhalen van anderen, in dialoog te gaan met de getuige en te reflecteren over hoe ze in hun eigen omgeving een verschil kunnen maken. Of het nu gaat om het ondersteunen van iemand in een kwetsbare situatie, het respecteren van verschillende culturele overtuigingen, of het bevorderen van een positieve houding ten opzichte van diversiteit.
Axelle De Smet (4T1) aan het woord: “Ik woonde de lezing bij van Maarten, hij kwam vertellen over mentale gezondheidsproblemen. Het was enorm interessant, hij vertelde bijvoorbeeld hoe we mensen best kunnen helpen die kampen met problemen omrent mentale gezondheid, maar het was ook best heftig om te horen vanuit het standpunt van iemand die er zelf mee te maken had. Ik vond het erg moedig van hem om op zo een open manier over zijn verleden te praten. De inzichten die hij deelde waren erg leerzaam en hebben me aan het denken gezet. Ik vind het goed dat dit thema op school kan worden besproken, want het is erg actueel in onze samenleving.”
Ook Katerina Heyerick (4T1) deelt graag haar ervaring: “Tijdens de diversiteitsdag op school hoorde ik het verhaal van Jordy, en dat raakte me echt. Hij vertelde over hoe hij opgroeide in armoede en al jong in een jeugdinstelling terechtkwam. Het was indrukwekkend om te horen hoe hij door zulke moeilijke tijden heen is gekomen. Wat me vooral is bijgebleven, is dat je niet te snel een oordeel moet hebben over iemand. Je ziet vaak alleen hoe iemands situatie nu is, maar niet wat diegene allemaal heeft meegemaakt. Jordy liet zien hoe sterk mensen eigenlijk kunnen zijn, en hoe belangrijk het is dat ze steun en begrip krijgen.”