Vakken
Algemene vorming
- Aardrijkskunde 1
- Engels 2
- Frans 3
- Geschiedenis 2
- Godsdienst 2
- Lichamelijke opvoeding 2
- Mens en samenleving 1
- Muziek 1
- Natuurwetenschappen 1
- Nederlands 4
- Techniek 2
- Wiskunde 4
Basisoptie en Differentatie
- Latijn 4
- Grieks 3
Basisoptie Klassieke talen: Grieks en Latijn
In het 2de leerjaar kies je een basisoptie. Na het 1ste leerjaar kan je nog alle basisopties kiezen.
Let wel dat je om Latijn of Grieks en Latijn te kunnen volgen, je best in het 1ste leerjaar klassieke studiën (Latijn) gevolgd hebt! Als je de lessenroosters bekijkt zal je merken dat er basisopties zijn met meer theorie en andere met meer praktijk. De basisopties in het tweede leerjaar dienen als kennismaking zodat je kan ontdekken waarvoor je aanleg en belangstelling hebt. Vanuit je ervaringen zal je dan in de 2de graad een studierichting kunnen kiezen. De keuze van de juiste basisoptie is belangrijk! Als je nu bijvoorbeeld kiest voor een basisoptie met minder uren theorie, kan je voor problemen komen te staan als je in de tweede graad nog een andere weg uit wilt gaan.
Wat leer je?
In Grieks en Latijn leer je teksten in het Latijn en/of Grieks te begrijpen. Je duikt in de rijke taal en cultuur van de oude Grieken en Romeinen. Je bestudeert de grammatica, woordenschat en zinsbouw van deze klassieke talen en leert ze te vertalen en te interpreteren.
Daarnaast krijg je inzicht in de grote invloed van de Grieken en de Romeinen op de hedendaagse culturen. Je ontdekt hoe de ideeën, filosofieën, kunst en politieke systemen van de oude beschavingen nog steeds terug te vinden zijn in onze moderne wereld.
Wat erna?
Na het 2e leerjaar A kan je kiezen voor elke studierichting.
Studierichtingen behoren tot finaliteiten, onderwijsvormen en domeinen.
Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde.
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.
CLIL
Talen zijn een heel belangrijke sleutel voor de toekomst, en bij een CLIL-vak krijgt de leerling les in het Engels of Frans. We legden de klemtoon op het competentie-ontwikkelend perspectief: door te leren in een andere taal ontwikkelen leerlingen competenties in de doeltaal én in het vak, naast de kennis over die taal.