Vakken
Algemene vorming
- Aardrijkskunde 1
- Engels 2
- Frans 3
- Geschiedenis 2
- Godsdienst 2
- Lichamelijke opvoeding 2
- Mens en samenleving 1
- Muziek 1
- Natuurwetenschappen 1
- Nederlands 4
- Techniek 2
- Wiskunde 4
Basisoptie en Differentatie
- ICT 1
- STEM- Wiskunde 1
- STEM- Mechatronica 5
Basisoptie STEM- Wetenschappen: Industriële Wetenschappen
Wat leer je?
In de basisoptie 2A Industriële Wetenschappen staan wiskunde en engineering centraal. Wiskunde vormt de basis voor het analyseren van technische vraagstukken, en in het differentiatie- uur wordt verdiepende leerstof aangeboden om je wiskundige vaardigheden verder te ontwikkelen.
Engineering in deze richting bestaat uit vier domeinen:
- Mechatronica
- Constructie & Ruimtelijke Ontwikkeling
- ICT
- Wetenschappen
Leerlingen vertrekken vanuit een behoefte en gaan hieraan onderzoekend en ontwerpend aan de slag. Er worden verschillende projecten ontwikkeld waarin je leert een computertekening te maken, de beste werkende oplossing te zoeken, rekening te houden met technische beperkingen, en uiteindelijk een prototype te ontwikkelen. Dit proces leert je niet alleen technische kennis, maar ook probleemoplossend en creatief denken.
De leerkracht fungeert als coach die je begeleidt in het leerproces, je nieuwe kennis bijbrengt en je ondersteunt bij het onderzoeken van technisch-wetenschappelijke uitdagingen. Je leert om ideeën om te zetten in werkbare prototypes en ontdekt diverse methoden voor onderzoek en ontwerpen.
In deze richting krijg je de kans om je analytische en technische vaardigheden te ontwikkelen, waardoor je goed voorbereid wordt op een vervolgopleiding in de wereld van engineering, technologie en wetenschap.
Wat erna?
Na het 2e leerjaar A kan je kiezen voor elke studierichting.
Studierichtingen behoren tot finaliteiten, onderwijsvormen en domeinen.
Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde.
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.
STEM
STEM staat voor ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ en ‘Mathematics’, ofwel wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde. Via projecten brengen we een wetenschappelijke visie en een wiskundig inzicht bij om zo een probleem aan te pakken. Ook leren programmeren en ontwerpen met de computer en (eventueel) een robot komt aan bod. De ideale basis voor de toekomstige ingenieurs, wetenschappers, IT’ers en technici!