Vakken
Algemene vorming
- Aardrijkskunde 1
- Engels 2
- Frans 3
- Geschiedenis 2
- Godsdienst 2
- Lichamelijke opvoeding 2
- Mens en samenleving 1
- Muziek 1
- Natuurwetenschappen 1
- Nederlands 4
- Techniek 2
- Wiskunde 4
Basisoptie en Differentatie
- ICT 1
- STEM- Wetenschappen 5
- Wiskunde 1
Basisoptie STEM- Wetenschappen: Techniek en Wetenschappen
Wat leer je?
In de opleiding 2A Techniek en Wetenschappen krijg je een brede algemene vorming die je voorbereidt op zowel de richting Biotechnologische STEM- Wetenschappen, met een meer theoretische focus, als op de richting Biotechnieken, waar de praktische kant centraal staat. Je ontwikkelt een stevige basis in wetenschappen en wiskunde, zonder dat je een talenknobbel hoeft te zijn.
In het eerste jaar kies je voor de focus STEM en in 2A voor de basisoptie STEM- Wetenschappen. De nadruk ligt op het verdiepen van je wiskundige kennis, waar je niet alleen de basis leert, maar ook uitgedaagd wordt met extra leerstof en oefeningen. In STEM leer je wiskunde op een praktische manier in te zetten. Je voert laboratoriumoefeningen uit, werkt met meettoestellen, microscopen, dissectiemateriaal en proefopstellingen, en komt in contact met veiligheids- en milieuaspecten zoals water-, lucht- en bodemvervuiling. Ook leer je over meet- en scheidingstechnieken die essentieel zijn in wetenschappelijk onderzoek.
Je leert hoe je efficiënt kunt plannen, uitvoeren, en zowel zelfstandig als in groepsverband kunt werken. Het verwerken van theorie gaat je goed af en je begrijpt het belang van het inoefenen van de leerstof. Je bent gemotiveerd om je in te zetten voor theoretische vakken en hebt de ambitie om verder te studeren na het secundair onderwijs.
In projecten en groepswerk binnen het STEM-atelier krijg je de kans om de wereld van wetenschappen, wiskunde, techniek en engineering te onderzoeken. Je leert oplossingen bedenken en uitvoeren voor echte problemen uit de wereld van gezondheid, energie, milieu en meer. Op deze manier ontwikkel je niet alleen je kennis, maar ook je probleemoplossend vermogen en creatief denken, vaardigheden die essentieel zijn voor je toekomst in de wetenschap en techniek.
Wat erna?
Na het 2e leerjaar A kan je kiezen voor elke studierichting.
Studierichtingen behoren tot finaliteiten, onderwijsvormen en domeinen.
Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde.
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.
De meeste leerlingen kiezen na de basisoptie STEM–Wetenschappen voor Biotechnologische STEM-Wetenschappen of Biotechnieken in de tweede graad omdat ze hier in het bijzonder op voorbereid worden. Naast deze logische overgang zijn er in de tweede graad nog tal van andere keuzes haalbaar. In de derde graad kan je de richting Biotechnologische en Chemische STEM-Wetenschappen volgen.
Je kunt ook zonder problemen overstappen naar de richting Biotechnologische en Chemische Technieken of Technologische Wetenschappen en Engineering. Een overstap naar een richting binnen een ander domein is evenzeer mogelijk al zal je wel een achterstand voor bepaalde vakken moeten wegwerken.
STEM
STEM staat voor ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ en ‘Mathematics’, ofwel wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde. Via projecten brengen we een wetenschappelijke visie en een wiskundig inzicht bij om zo een probleem aan te pakken. Ook leren programmeren en ontwerpen met de computer en (eventueel) een robot komt aan bod. De ideale basis voor de toekomstige ingenieurs, wetenschappers, IT’ers en technici!