Leerjaar

  • 5-6

Campussen

Domeinen

  • – STEM

Vakken

5de 6de

  • Aardrijkskunde 1 1
  • Engels 2 2
  • Frans 2 2
  • Geschiedenis 1 1
  • Godsdienst 2 2
  • Lichamelijke opvoeding 2 2
  • Mechatronica 16 18
  • Natuurwetenschappen (Biologie en Chemie) 2
  • Nederlands 3 3
  • Vrije ruimte 1 1
  • Wiskunde 4 4
totaal 36 36

Mechatronica

Wat leer je?

Mechatronica is een theoretische studierichting binnen de doorstroom finaliteit, waarin een brede algemene vorming gecombineerd wordt met natuur- en technisch-wetenschappelijk denken. Deze studierichting is ideaal voor leerlingen die interesse hebben in techniek, technologie en wetenschap en zich willen verdiepen in de toepassing van deze kennis in de industriële wereld.

Je leert te denken in functie van concepten en wordt vaardig in het ontwikkelen van industriële automatisaties, sturingen, IoT (Internet of Things) en constructies. Het vakgebied Mechatronica maakt het mogelijk om technologieën te combineren en processen te sturen, waarbij je het verband tussen mechanica, elektriciteit en elektronica steeds beter begrijpt.

In elektriciteit wordt de werking van elektrische machines en de toepassing van elektronica grondig bestudeerd. Technologie, technisch tekenen en praktische proeven zorgen ervoor dat je in staat bent om onderhoud uit te voeren en tekeningen van industriële installaties te lezen en te begrijpen.

In het vak mechanica wordt er veel aandacht besteed aan sterkteleer en de analyse van mechanische systemen, waardoor je inzicht krijgt in de bouw en werking van machines. Bij automatisatie worden de verschillende componenten van Mechatronica samengebracht, en leer je hoe processen gestuurd worden door de combinatie van mechanica, elektriciteit en elektronica. Dit geeft je een diepgaand inzicht in hoe systemen en machines in de industrie functioneren.

In onze school gaan we voor geïntegreerde STEM van een hoog abstractieniveau. Elk STEM- project start met een uitdagende onderzoeksvraag en omvat de vier componenten (S, T, E en M) in voldoende mate. Zo werk je aan praktijkgerichte vraagstukken die zowel wetenschappelijk als technologisch uitdagend zijn.

Na het volgen van de studierichting Mechatronica beschik je over een stevige technische en wetenschappelijke basis. Je hebt kennis van mechanica, elektronica, informatica en wiskunde, en bent goed voorbereid om verder te studeren aan een hogeschool of universiteit. De richting biedt daarnaast uitstekende kansen voor een technische job in de industrie, bijvoorbeeld in automatisatie, productontwikkeling of technische ontwerpwerkzaamheden.

Wat erna?

Na het 5e leerjaar volg je in principe dezelfde studierichting. Onder bepaalde voorwaarden kan je nog naar een andere studierichting. Lees daarom de toelatingsvoorwaarden bij die studierichting.

Na het 6e leerjaar gaan de leerlingen uit de dubbele finaliteit werken of soms nog verder studeren.

Om een goede keuze te maken ga best eerst heel breed te kijken, om nadien een aantal mogelijkheden te filteren die je meer in detail verkent.

Het is een belangrijke beslissing waarbij je met een aantal zaken rekening houdt:

Wat doe ik graag?
Hoe zit het met mijn studiemotivatie en studiemethode?
Wat met de toelatingsvoorwaarden en de ijkingstoetsen?
Hoe zit het met mijn voorkennis voor bepaalde studierichtingen?
Welke beroepen zouden bij mij kunnen passen?

Als je wenst verder te studeren zijn er tal van mogelijkheden:

  • Professionele bachelors & Academische bachelors

Meer info over doorstroom naar professionele of academische bachelor vind je via AHOVOKS

Andere mogelijkheden:

  • Graduaatsopleidingen
  • 7e leerjaren ASO, TSO, KSO gericht op hoger onderwijs (vroegere voorbereidende jaren)
  • 7e leerjaar BSO gericht op de arbeidsmarkt (vroegere specialisatiejaren BSO)

Er zijn natuurlijk nog andere opleidingsmogelijkheden bij Syntra, bij VDAB, bij Defensie, Politie, …

Leg zeker ook je oor eens te luisteren bij je ouders, familie, vrienden, leerkrachten, CLB, … .

Zij kunnen je allicht ook zinvolle feedback geven over de keuze die je overweegt.

STEM

STEM staat voor ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ en ‘Mathematics’, ofwel wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde. Via projecten brengen we een wetenschappelijke visie en een wiskundig inzicht bij om zo een probleem aan te pakken. Ook leren programmeren en ontwerpen met de computer en (eventueel) een robot komt aan bod. De ideale basis voor de toekomstige ingenieurs, wetenschappers, IT’ers en technici!