Vakken
- Engels 3 3
- Frans 3 3
- Godsdienst 2 2
- Maatschappelijke Vorming 3 3
- Lichamelijke Opvoeding 2 2
- Natuurwetenschappen 1 1
- Nederlands 4 4
- Organisatie en Logistiek 12 12
- Wiskunde 2 2
Organisatie en Logistiek
Wat leer je?
Ben je sociaal en ga je graag met mensen om, bijvoorbeeld in een verkoopsituatie?
Wil je leren hoe je bezoekers professioneel kan onthalen in een bedrijfsomgeving?
Of zie je jezelf later aan de slag in een magazijn of bij het voorbereiden van materialen voor vergaderingen en evenementen?
Dan is Organisatie en Logistiek, een praktische studierichting met arbeidsmarktfinaliteit, misschien wel iets voor jou!
Deze brede opleiding biedt je een eerste kennismaking met hoe een onderneming functioneert. Je verwerft kennis en vaardigheden in drie belangrijke domeinen: onthaal en administratie, verkoop, en logistiek. Na de tweede graad kan je in de derde graad verschillende richtingen uit om je verder te specialiseren.
Je leert hoe je bezoekers moet onthalen, registreren en informeren. Maar ook hoe je ondersteuning kan bieden bij interne vergaderingen. Daarnaast leer je (elektronische) post en documenten digitaal dient te verwerken en je verwerft de ICT-vaardigheden die nodig zijn om commerciële documenten op te stellen. Tijdens het aanleren van deze administratieve taken leer je met de nodige precisie werken en eenvoudige softwarepakketten gebruiken.
Je leert goederen in ontvangst nemen, transporteren en opslaan in een magazijn. De administratie die hierbij hoort (documenten, informatie digitaal verwerken, logistieke ondersteuning bieden …) krijg je stap voor stap onder de knie. Je krijgt de kans om te leren werken met hulpmiddelen zoals een steekwagentje, een transpallet of een leestoestel.
Voor de verkoop leer je hoe je producten in een winkel presenteren kan op een correcte manier. Je oefent je in eenvoudige inpaktechnieken en leert vlot communiceren in het Nederlands en in vreemde talen (Frans, Engels).
Deze studierichting is perfect voor wie houdt van een gevarieerd takenpakket, waarin sociale interactie, precisie en praktische vaardigheden centraal staan. Je leert zowel de handen uit de mouwen steken als klantgericht en efficiënt werken. Zo bereid je je optimaal voor op de arbeidsmarkt!
Wat erna?
Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in het 4de jaar je studie verderzetten in dezelfde studierichting, een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’ of een studierichting uit een ander studiedomein.
De meeste leerlingen kiezen voor de vederzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in het 4e jaar maar met een andere finaliteit.
Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
De inhoudelijk aansluitende opleidingen in de 3de graad zijn:
- Logistiek
- Onthaal, organisatie en sales
Andere studierichtingen zijn ook mogelijk mits je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.