Vakken
- Aardrijkskunde 1 1
- Artistieke Vorming 1
- Communicatiewetenschappen en Taaltechnologie 1
- Duits 1 2
- Engels 3 3
- Frans 4 4
- Geschiedenis 1 1
- Godsdienst 2 2
- Informatica 1 1
- Leeratelier 1
- Lichamelijke opvoeding 2 2
- Natuurwetenschappen 2 1
- Nederlands 5 5
- Public relations 5 5
- Wiskunde 3 3
Taal en Communicatie
Wat leer je?
De richting Taal en Communicatie is een theoretisch- praktische studierichting die ideaal is voor leerlingen met een interesse in taal, media en communicatie. Ben je sociaal, leergierig en ICT- minded? Wil je leren hoe je (kleinschalige) communicatieprojecten kunt plannen en uitvoeren? Dan is deze richting iets voor jou!
Naast een brede basisvorming in vakken zoals talen, wiskunde en wetenschappen, krijg je ook specifieke vakken die gericht zijn op communicatie:
- Nederlands: je leert hoe taaluitingen worden gebruikt in relatie tot verschillende gebruikers en je ontwikkelt sterke communicatieve vaardigheden.
- Engels en Frans: de nadruk ligt op tekstopbouw en communicatieve vaardigheden.
- Duits: je leert je vlot en effectief uitdrukken in dagelijkse situaties.
In deze richting leer je:
- Communicatieprojecten voorbereiden en ondersteunen, van idee tot uitvoering.
- Deskundig omgaan met actuele media en communicatietools.
Deze studierichting is geschikt voor creatieve leerlingen die graag samenwerken, houden van taal en media, en die zich willen voorbereiden op een toekomst waarin communicatie een centrale rol speelt.
Wat erna?
Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in het 4de jaar je studie verderzetten in dezelfde studierichting, een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’ of een studierichting uit een ander studiedomein.
De meeste leerlingen kiezen voor de vederzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in het 4e jaar maar met een andere finaliteit.
Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
De inhoudelijk aansluitende opleidingen in de 3de graad zijn:
- Taal en communicatie
- Toerisme
Andere studierichtingen zijn ook mogelijk mits je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.