Vakken
- Aardrijkskunde 1 1
- Biologie 1 1
- Chemie 1 2
- Design 1
- Elektriciteit en Elektrotechnische processen 3 3
- Elektronica en ICT 3 4
- Engels 2 2
- Engineering en CAD/CAM 2 1
- Frans 3 3
- Geschiedenis 1 1
- Godsdienst 2 2
- Informaticawetenschappen 1
- Leeratelier 1
- Lichamelijke opvoeding 2 2
- Mechanica | Fluiddomechanica en Thermodynamica 2 2
- Nederlands 4 4
- Realisaties Elektriciteit en Elektrotechnische processen 2 2
- Wiskunde 5 5
Technologische Wetenschappen optie EE
Wat leer je?
Deze studierichting richt zich op leerlingen die een brede theoretische vorming willen combineren met een sterke wiskundige basis. Hoewel er geen specifieke vooropleiding vereist is, is een voldoende sterke wiskundige achtergrond essentieel om de leerstof goed te kunnen verwerken. De algemene vakken zijn van een hoog niveau en vragen de nodige inzet.
De focus ligt op het ontwikkelen van probleemoplossend denken en het leren analyseren en uitvoeren van berekeningen binnen het domein van elektriciteit en elektronica. Praktisch, uitvoerend werk is minder prominent in deze graad, maar vormt wel een basis voor verder studeren in deze richting.
In Elektriciteit/Elektronica maak je kennis met een brede waaier aan theoretische en praktische aspecten:
- Elektriciteit: Je krijgt een stevige basiskennis door het bestuderen van basisschakelingen, elektrostatica, elektromagnetisme, gelijk- en wisselstroom, elektrische wetten en installaties in woningen.
- Elektronica: Hier verdiep je je in analoge en digitale basisschakelingen, logische functies, poortschakelingen, digitale codes en de beginselen van halfgeleidertechnologie.
Deze studierichting is geschikt voor leerlingen met een sterke interesse in technologie en wetenschap en biedt een solide voorbereiding op een verdere specialisatie in de derde graad.
Wat erna?
Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in het 4de jaar je studie verderzetten in dezelfde studierichting, een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’ of een studierichting uit een ander studiedomein.
De meeste leerlingen kiezen voor de vederzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in het 4e jaar maar met een andere finaliteit.
Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
De inhoudelijk aansluitende opleidingen in de 3de graad zijn:
- Technologische Wetenschappen
- Technologische Wetenschappen optie EE
Andere studierichtingen zijn ook mogelijk mits je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
STEM
STEM staat voor ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ en ‘Mathematics’, ofwel wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde. Via projecten brengen we een wetenschappelijke visie en een wiskundig inzicht bij om zo een probleem aan te pakken. Ook leren programmeren en ontwerpen met de computer en (eventueel) een robot komt aan bod. De ideale basis voor de toekomstige ingenieurs, wetenschappers, IT’ers en technici!