Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → → Welkom op Campus SVA → → →

Vrije ruimte

Vrije Ruimte is in het 6e jaar een keuzevak van 1 uur voor de richtingen:
6HW, 6WW, 6BCT, 6BCSW

Vrije Ruimte is in het 5e jaar een verplichte keuze voor de richtingen:
5HW, 5WW, 5BCT, 5BCSW

5e jaar Vrije Ruimte:

In Engelse literatuur analyseren de leerlingen aan de hand van de three-legged stool (een theoretisch kader) een film, gedicht en lied.

Binnen fotografie maken de leerlingen kennis met enkele basisregels om op een efficiënte manier foto’s te maken. De leerlingen ontwikkelen een eigen fotoreportage rond een element uit hun eigen leefwereld.

Accordion Inhoud

 

6e jaar Vrije Ruimte:

In de lessen Spaans worden vooral praktische woorden en zinnen aangeleerd die in dagelijkse situaties bruikbaar zijn. Volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: zichzelf voorstellen, afscheid nemen, eten bestellen op restaurant, shoppen, het vragen naar de weg, tellen en het boeken van een hotel. De nadruk ligt op het verwerven van woordenschat en het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden door middel van praktijkgerichte oefeningen. In de lessen wordt gebruik gemaakt van authentiek audiomateriaal. De grammatica wordt op een eenvoudige en beperkte manier aangeboden en de vooruitgang van de leerling wordt via permanente evaluatie bijgehouden.

In het vak Op Eigen Benen Leren Staan (OEB/ 1u / week) bereiden we onze leerlingen voor op een zelfstandig leven, of het nu gaat om op kot gaan of gewoon meer verantwoordelijkheid nemen in het huishouden. Dit praktische vak biedt vaardigheden die voor iedereen nuttig zijn. OEB probeert de leerlingen klaar te stomen om na het 6e middelbaar op eigen benen te kunnen staan binnen het huishouden.

Tijdens de lessen leren de leerlingen onder andere:

  • Eenvoudige, gezonde gerechten bereiden: Denk aan gerechten zoals pastasalade, voedzame soep en andere basisgerechten waarmee ze snel en lekker kunnen koken
  • Huishoudelijke taken: Van het correct wassen van kleding tot linnengoed strijken.
  • Klein verstelwerk: Leren hoe leerlingen zelf kleine reparaties kunnen doen aan kleding, zoals knopen aannaaien en scheuren herstellen.

Beeld-, audio- en videobewerking zijn de topics die aan bod komen in deze cursus!

Tijdens deze opleiding werken we met permanente evaluatie. Op het einde van de lessenreeks wordt een eindopdracht gemaakt, waarin alle geziene topics aan bod komen.

  • In deze cursus leren jullie foto’s optimaliseren met behulp van de gratis software PhotoFiltre (het kleine broertje van Fotoshop). Tegen het einde van deze lessenreeks zijn jullie in staat om een verzorgd en creatief ontwerp te maken, met behulp van tekst, meerdere lagen, correcties, maskers, enzoverder.

  • In een tweede deel van de cursus leren jullie met behulp van de gratis software Audacity, geluidsbestanden monteren en bewerken. De mogelijkheden van Audacity zijn heel uitgebreid, waardoor zelfs professionals gebruik maken van deze software.

  • We ronden deze cursus af met het ontdekken van de mogelijkheden van Clipchamp, een online en eveneens gratis videobewerkingsprogramma. Tegen het einde van deze cursus zijn jullie in staat om bewegende beelden samen te brengen en te voorzien van een ondertiteling, een voice-over, passende audio, beeld-in-beeld en zoveel meer.

In dit onderdeel van het vak vrije ruimte wordt de leerling meegenomen in een boeiende ontdekkingstocht doorheen drie thema’s binnen de beeldende kunst. In ‘de studio’ worden verschillende basisbegrippen aangeleerd en wordt de leerling gestimuleerd in zijn of haar artistieke ontplooiing. Het doel is een zo groot mogelijke autonomie bij de leerling te bereiken. Voorkennis is dus geen must, enkel veel zin om de handen uit de mouwen te steken en zelfstandig aan de slag te gaan binnen één van de aangereikte thema’s.