3 - 4 Elektriciteit

leerjaar : 2de graad
campus : VTI, VIBSO OV4
domein : STEM
finaliteit : Arbeidsmarkt

Elektriciteit is een technisch-praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt. Ideaal voor handige leerlingen met interesse in techniek en elektrische installaties.
Tegenwoordig is heel wat inzicht en kunde in elektriciteit/ elektrotechniek nodig voor het maken, het op puntstellen en herstellen/renoveren van huishoudelijke en niet-huishoudelijke elektrische installaties en voor het (preventief) onderhouden van voertuigen.

In de 2de graad ontwikkel je technische kennis en leer je materialen, technologie en toestellen die gebruikt worden in de elektrotechniek-sector en bij preventief onderhoud, kennen en correct gebruiken.

Je leert draden en kabels trekken, elektrische componenten plaatsen en aansluiten; zelfs een eigen installatie in werking stellen volgens de wettelijke reglementeringen.
Je leert over elektrische schakelingen, pneumatische en (elektro-) hydraulische schakelingen.
Je oefent in het (de) monteren van machineonderdelen en in het plaatsen, aansluiten en vervangen van elektrische componenten in verschillende borden.

Elektriciteit is in de 2e graad nog voldoende breed: niet enkel elektrische schakelingen van fietsen en andere voertuigen kunnen aan bod komen … maar evengoed sanitaire installaties (leidingen en kraanwerk) en/of koel- en verwarmingsinstallaties.
Je leert de basis om later te kunnen werken aan meer ingewikkelde elektrische installaties.

Bedoeling is dat je in de 3de graad beslist welke richting je wil uitgaan.
Wil je aan fietsen sleutelen, podiuminstallaties opstellen, aan huishoudelijke installaties werken? Of zegt de elektrische onderbouw van auto’s of niet- huishoudelijke elektrotechnische installaties … je meer? 
Sommige scholen leggen in de 2de graad al een focus op 1 van deze contexten. Dit heeft meestal te maken met de studierichtingen die ze in de 3de graad inrichten.

Vakken

3de 4de
godsdienst
2
2
lichamelijke opvoeding
2
2
Engels
1
1
Frans
2
2
mavo
3
3
Nederlands
3
3
wiskunde
2
2
elektriciteit
21
21

Totaal

36
36

Wat erna?

Na het 3de leerjaar Elektriciteit kan je doorstromen naar het 4de jaar Elektriciteit. Maar je kan ook naar andere studierichtingen in andere finaliteiten. Let wel: je moet wel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden!

De inhoudelijk aansluitende opleidingen in de 3de graad zijn:

  • Brom- en motorfietsinstallaties 
  • Elektrische installaties 
  • Fietsinstallaties 
  • Koelinstallaties 
  • Onderhoudsmechanica auto 
  • Podiuminstallaties 
  • Preventief onderhoud machines en installaties 
  • Productie-industrie 
  • Sanitaire en verwarmingsinstallaties

Andere studierichtingen zijn ook mogelijk mits je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

STEM

STEM staat voor ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ en ‘Mathematics’, ofwel wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde. Via projecten brengen we een wetenschappelijke visie en een wiskundig inzicht bij om zo een probleem aan te pakken. Ook leren programmeren en ontwerpen met de computer en (eventueel) een robot komt aan bod. De ideale basis voor de toekomstige ingenieurs, wetenschappers, IT’ers en technici!

Campus VTI