5 - 6 Moderealisatie

leerjaar : 3de graad
campus : Hemelvaart
domein : Maatschappij & welzijn
finaliteit : Arbeidsmarkt

Deze richting wordt ingericht vanaf het schooljaar 2023-2024 in het vijfde jaar.

Wil je later graag in een confectie- of retoucheatelier werken? Of in een modezaak staan? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou? Je krijgt het stikken en strijken alsmaar beter onder de knie maar ook het maken en het afwerken van complexe retouches van kleding, gordijnen en meubelstoffering.

Je leert ook alle handelingen opdat je op alle werkposten in een productieopstelling kan ingezet worden bij het (gedeeltelijk) samenstellen van kleding, confectie en meubelstoffering. Zo leer je alle mogelijke industriƫle machines kennen die hiervoor kunnen ingezet worden. Je leert volgens technische fiches of instructies werken om zo geknipte onderdelen te herkennen, ze juist te positioneren ten opzichte van mekaar en te verwerken met stikautomaten en andere machines tot ze mooi afgewerkt zijn.

Je zal manueel leren snijden en een tussenstrijk uitvoeren en inschatten of herstellingen haalbaar zijn. Je kiest materialen, controleert afmetingen en retoucheert kleding met behulp van machines en technieken tot een kwaliteitsvol aangepast en opgestreken product kan afgeleverd worden.

Vervolgens leer je kleding en interieurartikelen presenteren en verkopen, zowel online als in een winkel door klanten te informeren en adviseren. Zo sta je ook in voor de dienst na verkoop en het behandelen van klachten door vlot te communiceren in het Nederlands maar ook een mondelinge basiskennis van het Frans en het Engels leer je bij.

Tot slot leer je hoe je voorraden moet beheren en de kassa (online) kan bijhouden. Kortom: je leert een model uitvoeren van A tot Z en het verkopen. Op deze manier kan je de beroepskwalificaties 'operator productielijn kleding, confectie en meubelstoffering' en 'operator retouche kleding- en confectieartikelen', 'operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging' en 'winkelverkoper' behalen.

Vakken

5 de 6 de
godsdienst
2
2
lichamelijke opvoeding
2
2
Engels
2
2
Frans
2
2
mavo
2
2
Nederlands
2
2
wiskunde
2
2
moderealistaie
19
19

totaal

33
33