7 Mecanicien personenwagens & licht voertuigen (Duaal leren)

Polyvalent mecanicien personenwagens
leerjaar : 7de jaar
campus : VTI
domein :
finaliteit :

Wat?

De éénjarige opleiding polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal is een 7de specialisatiejaar BSO. Deze opleidingen leiden tot het behalen van het diploma secundair onderwijs en het studiegetuigschrift van het 7de jaar.

Daarenboven wordt de beroepskwalificatie van de afgestudeerde opgetrokken naar niveau 4 en is hij eigenlijk een volwaardig technisch geschoolde teamspeler. Elke duale studierichting combineert een schoolcomponent van 2 dagen en een werkplekcomponent van 3 dagen.

Instap?

Je kan instappen na het behalen van het getuigschrift van de 3de graad BSO. Je getuigschrift van de derde graad BSO behaal je het best in het studiegebied mechanica.

Wat leer je?

De opleiding polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal richt zich voornamelijk op de diagnose en de herstelling van mechanische, hydraulische en elektrische systemen bij personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Je leert periodieke controles en vervangingen te verrichten in het kader van preventieve en reactieve onderhouds- en herstelbeurten. Je stelt een logische en efficiënte diagnose op basis van waargenomen storingen.

Vakken

7de
godsdienst
2
Nederlands
2
Engels
2
maatschappelijke vorming
2
lichamelijke opvoeding
2
auto- mechanica/elektriciteit
4
werkplekleren op bedrijf
24

Wat erna?

Na het 7de specialisatie jaar kan je gaan werken als:

  • Onderhouds- en herstelwerkzaamheden-werkzaamheden personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen
  • Onderhoud, herstelling en reviseren van gemotoriseerde werktuigen of agrarische voertuigen
  • Assemblage en constructie van gemotoriseerde vehikels

Als je toch nog wilt verder studeren kan je eventueel een HBO5-opleiding volgen in het studiegebied mechanica-elektriciteit. Je kan uiteraard nog heel wat bijleren in het volwassenenonderwijs terwijl je werkt.

Klik op de link voor meer informatie over duaal leren bij het provinciaal steunpunt duaal .