Leerlingenraad
Betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid vinden we in SJB heel belangrijk: dit staat in onze pedagogische visietekst.
Die betrokkenheid nemen we ernstig: leerlingen participeren actief in het schoolgebeuren via de 4 verschillende raden.
Net zoals in de samenleving leren leerlingen op deze manier voorstellen te doen op gestructureerde wijze. De directie neemt de ideeën van de raden ernstig en bespreekt met hen wat mogelijk is.
Dit betreft niet enkel de organisatie van evenementen. Via de raden hadden leerlingen inspraak in de keuze van het meubilair voor de nieuwbouw, de benamingen van de nieuwe ruimtes, het menu van het restaurant. Zelfs een structurele wijziging in het dagschema (nl. les tot 15.45 u. voor de derde graad wegens de dubbele middagpauze – tot kerst 2024) werd mogelijk dankzij de doordachte aanpak van de leerlingenraad.
LEERLINGENRAAD
Zowel de middenschool als het college hebben een leerlingenraad. Deze bestaat uit leerlingen uit de verschillende jaren. Zij bekijken de school vanuit hun standpunt: wat is goed? wat kan beter? wat is verwarrend? Als spreekbuis van alle leerlingen formuleert deze raad voorstellen aan de directie. De raad komt maandelijks samen en organiseert heel wat activiteiten om het schoolleven wat te kruiden. Enkele voorbeelden: eerste schooldag, dikketruiendag, Halloweenavond, fluo-actie, nacht van de leerling…
Met de opbrengst van een aantal acties werden recent nieuwe banken aangekocht voor de overdekte speelplaats. De leden vormen een hechte groep en houden zelf ook een teambuildingdag.
Drie leerlingen van deze raad zetelen in de schoolraad. Verantwoordelijke leerkrachten in het college zijn de heer Vanhonacker, mevrouw Deryckere, mevrouw Defoor, mevrouw De Ruyck, mevrouw Monnier, mevrouw Vanwynsberghe en de heer Vanhee. In de middenschool ondersteunen dhr. Vlieghe, dhr. Breyne en mevr. Neerinckx de leerlingenraad.
SPORTRAAD
De sportraad bestaat uit een 15-tal leerlingen uit de derde graad. Samen met de sportleerkrachten organiseren ze allerlei sportactiviteiten zowel tijdens als na de schooluren. Zo staat deze raad in voor de organisatie van verschillende klascompetities tijdens de middagpauze, bv. basketbal, padel, volleybal, badminton, tafeltennis. Af en toe is er tijd voor een extra sportgebeuren, zoals het bijwonen van een wedstrijd. Deze sportievelingen zorgen ook voor het vlotte verloop van een aantal jaarlijkse evenementen zoals de sporthappening, de kaart- en spelavond en de tweejaarlijkse quiz.
De heer Dirk Vanlaere en mevrouw Lieve Vanwambeke hebben de leiding over deze enthousiaste groep.
FEESTRAAD
De feestraad organiseert in het college precies wat de naam belooft: feestjes! Een groep gemotiveerde party animals uit het zesde jaar zet, onder begeleiding van de heer Herpol en de heer Soens, de schouders onder enkele gesmaakte evenementen. Sinds 2018 is de fuif SJBeats een vaste waarde in het uitgaansleven van onze jeugd, telkens een succes. Op vaste tijdstippen in de loop van het schooljaar zorgt deze raad voor iets extra’s: zo is er het bezoek van de sint en een actie voor Valentijn. Twee feesten zijn specifiek bedoeld voor de laatstejaars: de vrijdag voor de krokusvakantie wordt gereserveerd voor de klassieke 100 dagen en na de feestelijke proclamatie van eind juni zet het prombal de kroon op het werk.
SOCORAAD
Deze raad heeft als doel om op school een aantal sociale, ecologische en economisch verantwoorde projecten te realiseren op een duurzame manier. De verantwoordelijke leerkrachten verzamelden veel goede ideeën en zoeken evenveel talenten om die ideeën waar te maken. Enkele voorbeelden van mogelijke acties: het inzamelen van handtekeningen voor Amnesty International, de verkoop van producten uit de Oxfam wereldwinkel ten voordele van acties die de leerlingen zelf kiezen. Mevr. Vagenhende en dhr. Claerbout ondersteunen deze raad.