Proefwerken en rapportering

Als leerkrachtenteam willen we onze jongeren motiveren en inspireren om hun talenten te ontwikkelen met het oog op een maximale leerwinst. Evaluatie maakt deel uit van dit groeiproces: we willen onze leerlingen een spiegel voorhouden zodat ze weten waar ze staan en vooral hoe ze hun leerproces verder kunnen ontwikkelen.

Met het oog op een goede studiekeuzebegeleiding vertrekken we hierbij vanuit een talentgerichte oriëntering: we houden rekening met alle talenten van de jongere.
In onze folder Evaluatiebeleid (te lezen via onderstaande link) verduidelijken we onze visie op evaluatie, geven we uitleg bij de praktische planning van rapporten, we verduidelijken het belang van feedback en formatieve evaluatie. We benadrukken dat we niet alleen kennis willen evalueren maar ook attitudes.

Hierbij is een groeimindset het streefdoel: wie in zichzelf gelooft, groeit!

Wenst u meer te weten over ons evaluatiebeleid? De folder is hier terug te vinden.

 

Om maximale leerwinst te bereiken, willen we een veilig schoolklimaat creëren waarbij leerlingen, leerkrachten én ouders actief betrokken zijn. Een veilig klimaat betekent ook dat falen mag en dat we vanuit ons zorgbeleid bijsturen waar nodig. We kiezen voor een persoonlijke aanpak via coaching door de titularis en de leerlingenbegeleiding.

Waarom evalueren?

Evaluatie is eigen aan het didactisch leerproces. Dit betekent dat kwaliteitsvol evalueren in het verlengde ligt van het lesgebeuren. Evaluatie is GEEN DOEL OP ZICH!
We evalueren om
1. het leer- en ontwikkelproces van de leerling te begeleiden;
2. bij te sturen indien nodig;
3. de realisatie van de leerplandoelen te beoordelen en dus te beslissen of een leerling slaagt of niet;
4. doordacht uitspraken te formuleren over de schoolloopbaan van de leerling en hem/haar te helpen de juiste studierichting te kiezen.

Evaluatie staat dus in dienst van het leren van elke leerling.

Evaluatie is niet enkel formeel. Het hoeft niet noodzakelijk uit te monden in een cijfer. Het kan ook door vraagstelling tijdens de les, door activerende werkvormen – al dan niet digitaal – zodat de leerkracht weet of een leerling de leerstof begrijpt. Het hele leerproces biedt kansen tot observatie, feedback en evaluatie. De analyse van een evaluatie kan het uitgangspunt zijn voor een volgende stap in het leerproces.

In de folder ontdek je hoe we dit in de praktijk toepassen: een mix van formatieve en summatieve evaluatie, maar ook permanente, gespreide, product- en procesevaluatie.

Je groeit STAPSGEWIJS in leren leren: over de graden heen groeit het gewicht van het examenresultaat en daalt het aandeel dagelijks werk.

We hechten veel belang aan feedback en feedforward door nuttige vakcommentaren op het rapport en het terugkommoment na de examenperiode waarbij je kan leren uit jouw fouten.

Bovendien hechten we evenveel belang aan jouw ATTITUDE: naast het puntenrapport (maandelijks en per examenperiode) krijg je twee keer per jaar een attituderapport met woordelijke commentaar.

 

[lees verder onder de beelden]